Ongeëvenaard niveau van antisemitisme in Zwitserland in 2024
Door JNS -
2 april 2025
Antisemitische incidenten in Zwitserland hebben in 2024 een "ongekend niveau" bereikt, met een stijging van 43% ten opzichte van het voorgaande jaar, aldus een nieuw rapport van de Zwitserse Federatie van Israëlitische Gemeenten (SIG) en de Stichting tegen Racisme en Antisemitisme (GRA).
Volgens het rapport werden er in het hele land 221 antisemitische incidenten geregistreerd, tegenover 155 in 2023 en 57 in 2022. Ook het aantal gewelddadige antisemitische incidenten nam sterk toe, waaronder een poging tot brandstichting in een synagoge en elf gevallen van mishandeling. In Zürich vond een mesaanval plaats door een tiener die “Dood aan de Joden” zou hebben geroepen en bijna een vijftigjarige man om het leven bracht.
Daarnaast werden 1.596 incidenten online geregistreerd, waarvan meer dan 55% op het platform Telegram. Dit cijfer is gebaseerd op nieuwe software voor online monitoring en is daardoor niet vergelijkbaar met eerdere gegevens, aldus de SIG.
De toename van antisemitisme sinds de oorlog die Hamas op 7 oktober 2023 tegen Israël begon, heeft een grote impact op het veiligheidsgevoel van de Joodse gemeenschap. Veel mensen vermijden het dragen van religieuze symbolen in het openbaar uit angst voor intimidatie of geweld, zo stelt het rapport.
Franse regio’s het zwaarst getroffen
SIG en GRA dringen aan op strengere overheidsmaatregelen, waaronder betere beveiliging van Joodse instellingen en strengere wetgeving tegen haatzaaiende uitlatingen op internet. Een ander rapport toont een “ongekende” en “zorgwekkende” trend in Franstalig Zwitserland, waar een stijging van 89,5% werd vastgesteld.
Uit het rapport van 2024 van CICAD (Intergemeentelijke Coördinatie tegen Antisemitisme en Laster) blijkt dat vorig jaar in Franstalig Zwitserland in totaal 1.789 antisemitische incidenten plaatsvonden. Volgens CICAD onthullen deze cijfers een beangstigende realiteit: antisemitisme is geen marginaal verschijnsel meer, maar verspreidt zich naar scholen, straten en online platforms.
Scholen, broedplaatsen van haat
Het onderwijssysteem blijft niet gespaard. Op schoolpleinen worden steeds vaker nazi-groeten gebracht, Joodse leerlingen krijgen te maken met beledigingen en geweld, en sommige leraren vergelijken Joden met nazi’s in de klas. Bij demonstraties en bezettingen van universiteiten worden leuzen geroepen die oproepen tot de vernietiging van de enige Joodse staat. “Deze normalisering van haat ondermijnt de fundamentele waarden van respect die in scholen moeten heersen,” aldus CICAD.
Sociale media, katalysator van haat
Ongeveer 72% van de gemelde incidenten vond online plaats. Platforms zoals Instagram, X (voorheen Twitter) en Telegram verspreiden complottheorieën en oproepen tot geweld. De anonimiteit en snelle verspreiding op sociale media maken het noodzakelijk om antisemitisme online krachtig te bestrijden.
Oproep tot actie: zwijgen is geen optie
Gezien deze onaanvaardbare situatie roept CICAD op tot “onmiddellijke actie” en stelt het volgende maatregelen voor:
- Strikte wetshandhaving: Daders van antisemitische daden moeten zonder uitzondering worden vervolgd en streng worden bestraft.
- Versterking van onderwijs: Bewustwordingsprogramma’s moeten worden geïntegreerd om haat vanaf jonge leeftijd te voorkomen.
- Bestrijding van online haat: Nauw overleg met digitale platforms is nodig om de verspreiding van antisemitische uitingen te stoppen.
- Eenduidige veroordeling: Elk antisemitisch incident moet publiekelijk en systematisch aan de kaak worden gesteld.
“Zwitserland mag niet langer wegkijken. Antisemitisme mag nooit als normaal worden beschouwd. Dit is een kwestie van het verdedigen van onze waarden en onze gedeelde menselijkheid,” besluit CICAD.
Oorspronkelijk bericht van de European Jewish Press.