Oorlog tegen Israël groeit uit tot regionaal conflict
Door Yochanan Visser -
24 maart 2025
Bijna anderhalf jaar na de brute Hamas-inval in het zuiden van Israël is er nu sprake van een regionale oorlog die wereldwijde gevolgen zou kunnen hebben. Vorige week kwam er feitelijk een einde aan de verschillende wapenstilstanden in Gaza en Libanon, en werd de toch al gespannen situatie in het Midden-Oosten verder op scherp gezet.
Het Israëlische leger (IDF) trok opnieuw Gaza binnen en Hezbollah in Libanon heeft zich klaarblijkelijk zover hersteld van de klappen die het eerder kreeg en sprak opnieuw dreigementen uit richting Israël.
Afgelopen zaterdag werden er zes raketten afgevuurd op de noordelijkste stad Metula, afkomstig uit het zuiden van Libanon. Dit was de eerste aanval sinds de wapenstilstand die in november vorig jaar werd gesloten. De Israëlische luchtmacht reageerde met twee golven luchtaanvallen op tientallen Hezbollah-doelen en met artilleriebeschietingen op het district Nabatieh.
Op zaterdagavond volgde een tweede reeks luchtaanvallen op doelen in heel Libanon. De luchtaanvallen gingen op zondag verder.
Drie van de raketten die Hezbollah op Metula afvuurde, werden uit de lucht geschoten, terwijl de andere drie in open veld ontploften. De aanval leidde tot een nieuwe vlucht van sommige inwoners van deze stad, die al zwaar te lijden heeft gehad onder de anderhalf jaar durende oorlog. Slechts acht procent van de oorspronkelijke bevolking was de afgelopen maanden teruggekeerd naar Metula. Burgemeester David Azoulai noemde de terugkeer van de inwoners van de stad “onredelijk”. “De inwoners van Metula zullen geen gijzelaars worden van een veiligheidscompromis," aldus Azoulai.
.jpg?width=0&mode=crop&format=jpeg&signature=ec06d329939890f676e1467c3cf2911a78011c3e)
Uitzicht op Metula, aan de Israëlische grens met Libanon, 22 maart 2025. | Foto: Ayal Margolin, Flash90
In Libanon zelf heerst verdeeldheid over de oorlog tegen Israël. Hezbollah beweerde na het incident dat het nog steeds vasthoudt aan de wapenstilstand en rekent op het Libanese leger, dat echter geen vuist kan maken tegen het Israëlische leger. In totaal kwamen zes Libanese burgers om het leven door de vele Israëlische luchtaanvallen op zaterdag en zondag, en raakten 23 anderen gewond.
Op zondag werd een tot nu toe onbekende Hezbollah-commandant uitgeschakeld. Hij kwam om toen een Israëlisch gevechtsvliegtuig zijn auto onder vuur nam bij het dorp Ayta ash-Shab in Zuid-Libanon.
Ondertussen gaf Hezbollah-leider Haij Khalil Harb een ultimatum aan het Libanese leger en de regering in Beiroet. “Als zij geen actie ondernemen tegen de Israëlische aanvallen, zal Hezbollah het initiatief nemen en een aantal grootschalige operaties uitvoeren tegen de Joodse staat,” waarschuwde Harb, die verder sprak van een “aanzienlijke escalatie” van het conflict.
Opvallend is dat Hezbollah in de oorlog tegen Israël tot nu toe geen gebruik heeft gemaakt van zijn arsenaal aan langeafstandsraketten. Mogelijk doelde Harb daarop met zijn opmerking over een grote escalatie.
Gaza
Afgelopen dinsdag kwam er definitief een einde aan de pogingen om een duurzame regeling te treffen die een einde zou maken aan de oorlog tegen Hamas in Gaza. Na verschillende pogingen om een akkoord te bereiken over de vrijlating van gijzelaars en de uitruil van gevangengenomen Palestijnse strijders, kreeg het Israëlische leger toestemming voor een nieuwe inval in Gaza.
Deze nieuwe operatie zal anders verlopen dan de vorige, omdat het leger nu de opdracht heeft gekregen om in de heroverde gebieden te blijven en een definitief einde te maken aan de aanwezigheid van strijders.
De nieuwe operatie in Gaza weerhield Hamas er niet van om opnieuw raketten af te vuren op Israëlische steden in het centrum en zuiden van het land. Zo werden op zaterdag twee raketten afgevuurd op de stad Ashqelon in Zuid-Israël, terwijl eerder Tel Aviv, Holon, Rishon LeZion en Palmachim werden beschoten vanuit het zuiden van Gaza.
Voorafgaand aan de nieuwe inval in Gaza kregen burgers in het noordelijke deel van de strook de opdracht om het gebied te verlaten en zich te begeven naar het vluchtelingenkamp in al-Mawasi. Voertuigen mogen niet rijden op de kustweg langs het voormalige Joodse nederzettingenblok Gush Katif.
Na de ontruiming van het noordelijke deel van Gaza begon een golf luchtaanvallen op Hamas-doelen en een grondoperatie in de stad Beit Hanoun. Uiteindelijk wil het Israëlische leger het noordelijke deel van Gaza permanent bezet houden om zo meer veiligheid te bieden aan de inwoners van Zuid-Israël.
Op dit moment is het leger bezig om de wijk Tel al-Sultan in de stad Rafah te omsingelen, in het zuiden van Gaza. Het doel van deze operaties is om Hamas te dwingen tot een akkoord over de resterende gijzelaars: terugtrekking uit bezet gebied in ruil voor de vrijlating van gijzelaars.
Er zijn ook zware gevechten gemeld rond de stad Rafah.
De Israëlische regering heeft nu een organisatie opgericht die de vrijwillige emigratie van de inwoners van Gaza moet begeleiden. Dit is onderdeel van het plan voor Gaza van de Amerikaanse president Donald Trump, die eerder aankondigde dat de Verenigde Staten het bestuur over Gaza zouden overnemen na de emigratie van de bevolking.
Op maandagochtend stelde Trump Egypte een ultimatum over deze kwestie. De Amerikaanse regering eist dat Egypte tussen de 500.000 en 700.000 inwoners van Gaza opvangt. Zo niet, dan wordt de Amerikaanse hulp aan Egypte stopgezet.
Jemen
Als reactie op de hervatting van de oorlog in Gaza begon de door Iran gesteunde militie Ansar Allah (Houthi’s) in Jemen opnieuw ballistische raketten af te vuren op het centrum van Israël. Tot zondagochtend werden zes raketten afgevuurd op Israëlische bevolkingscentra in het midden van het land. Het Israëlische leger reageerde hier niet op, omdat het Amerikaanse leger al een uitgebreide aanvalscampagne tegen Ansar Allah is gestart. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen voeren dag en nacht aanvallen uit op doelen in Jemen, en de Amerikaanse marine heeft een derde vliegdekschip naar de wateren rond het land gestuurd.
De Amerikanen zien een duidelijk verband tussen de aanvallen van Ansar Allah op Israël en de rol van Iran, dat volgens het Internationaal Atoomagentschap in Wenen nu voldoende hoogverrijkt uranium bezit voor de productie van tien kernwapens.
De komende week zal een Amerikaanse delegatie Israël bezoeken voor overleg op hoog niveau over de dreiging van Iran. Een militaire ingreep lijkt dichterbij te komen, nu de regering in Teheran elk voorstel voor onderhandelingen met de Verenigde Staten heeft afgewezen.