’s Morgens, tijdens mijn dagelijkse ochtendwandeling door de avocadogaarden, zie ik ze. Of de gevleugelde bewoners er zijn, weet ik niet. Ze slapen waarschijnlijk in hun comfortabele onderkomen.
Verspreid over landbouwvelden van de Golanhoogten tot aan de Westelijke Negev staan prachtige kleine villa’s als paalwoningen hoog op poten. Ze zijn alleen niet geschikt voor de mens, maar voor kerkuilen. Duizenden huisjes, ook wel nestkasten genoemd, worden bewoond door deze prachtige roofvogel die er ’s nachts op uittrekt. Zij zorgen voor een natuurlijke, biologische preventie tegen een veelheid van knaagdieren, zoals muizen en ratten, die de landbouw ernstig schaden. Deze manier van ‘gratis huisvesting’ maakt Israël het land met de dichtste uilenpopulatie ter wereld.
Dankzij de samenwerking van the National Barn Owl Project met de Universiteit van Tel Aviv, gefinancierd door het Israëlische Ministerie van Landbouw, is de hoeveelheid gif dat in de landbouwsector wordt gebruikt tegen de bestrijding van deze kleine rakkers, de laatste jaren sterk is verminderd.
Het is een positieve vicieuze cirkel. De uilen jagen op knaagdieren, wat betekent dat er minder gif nodig is. Daar worden de boeren blij van. En tenslotte leidt dit tot een vermindering geleid van het aantal uilen dat sterft door het binnenkrijgen van rattengif.
Ik beëindig mijn ochtendwandeling en loop langs een van de ‘villa’s’. Zachtjes, op mijn tenen, want ik wil de uil niet wakker maken.