Voor werk, het afmaken van mijn boek ‘Over Grenzen’, dat maart 2021 uitkomt, was ik een week in Nederland. Dat betekende bij terugkomst in Israël twee weken in quarantaine. Begin maart heb ik dat ook gedaan, maar toen was het klimaat aangenamer. Nu is het behoorlijk warm en, ik klaag niet, maar misschien toch wel een beetje, in mijn onderkomen loopt de temperatuur behoorlijk op..
Van quarantaine naar lockdown
Ik heb er al een week opzitten. Nog een week te gaan. Het is vooral heel belangrijk gedisciplineerd te zijn en te blijven, want anders, omdat ik echt niemand zie, denk je al snel: “Ach, aankleden… vandaag niet nodig", of: “Douchen kan morgen ook.” Maar dat is niet goed. Dus heb ik een dagindeling gemaakt, waarbij ik ook nog eens 20.000 stappen verzet. Dat is ongeveer twee uur lopen, oftewel ijsberen door de kamer. Dat moet, want anders verstijven de spieren.
Sinds afgelopen vrijdag geldt overigens voor het hele land een soort van quarantaine, een zogenaamde lockdown. De cijfers van geïnfecteerde mensen per dag liepen zo op, dat de regering niet anders kon. Men mag niet meer dan 500 meter van zijn of haar huis. En zo zijn er nog meer maatregelen, niet allemaal even duidelijk, maar hopelijk helpen ze.
Het geluid van de Sjofar is tevens bedoeld om de mensen 'wakker te schudden', zodat zij berouw hebben en naar G d terugkeren.
Rosh HaShana
Afgelopen weekend was het Joods Nieuwsjaar. Normaal vier ik dat met familie en vrienden, ga ik naar de synagoge en is er feest. Maar dat zat er dit jaar niet in. Ik zat moederziel alleen in mijn kamer. Enorm blij was ik met de zoomverbinding van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam. Hierdoor voelde ik me toch in de synagoge en innig met iedereen verbonden, want er waren nog een paar honderd ‘zoomers’. De diensten waren prachtig, ze maakten me blij. Het hoogtepunt waren de klanken van de Sjofar, ze gingen dwars door mijn ziel.
Op de website van Chabad Nederland vond ik dit:
‘Op de eerste en de tweede dag Rosj Hasjana, horen wij in de synagoge het geluid van tenminste dertig tonen van de Sjofar. Bij de kroning van een koning is het gebruikelijk op trompetten te blazen. Op Rosj Hasjana kronen wij G d op vergelijkbare wijze tot onze Koning.
Het geluid van de Sjofar is tevens bedoeld om de mensen 'wakker te schudden', zodat zij berouw hebben en naar G d terugkeren. Zo staat geschreven: 'Zou dan de Sjofar in een stad worden geblazen zonder dat de inwoners opschrikken?!' (Amos 3:6).
De boodschap ervan is in de woorden van Maimonides: 'Ontwaakt, slapers, uit jullie sluimer en overpeins jullie daden. Gedenk jullie Schepper en keer in berouw tot Hem terug. Wees niet als hen die hun jaren verspillen op zoek naar uiteindelijk nutteloze zaken. Let vooral op het spirituele element, jullie zielen en denk na over jullie daden. Laat iedereen zijn slechte pad en gedachten verlaten en naar G d terugkeren, opdat Hij jullie genadig moge zijn!'
Het geluid van de Sjofar is als een diepe innerlijke kreet van een persoon die zijn spirituele armoede erkent en wiens gevoelens niet in woorden kunnen worden uitgedrukt … ‘
Shana Tova!
De rauwe, harde, maar ook mooie tonen, brachten me terug naar mezelf. Naar wat ik het afgelopen jaar niet goed heb gedaan. Waar ik de fout inging, mensen verdriet heb gedaan, bewust of onbewust. Tot Jom Kippoer, volgend weekend, heb ik de tijd om daar over na te denken en er vergiffenis voor te vragen.
Dit proces voelt ieder jaar als een geestelijke groei, een schoonmaak van binnen, een nieuw begin.
Ik wens u alleen een Shana Tova, een goed nieuwjaar.