Op weg naar een afspraak in het noorden, rijd ik via een Druzendorp. Door kronkelende weggetjes, in een laag tempo, scherend langs de huizen. Het is een andere wereld.
Overal zie ik mannen en vrouwen lopen in Druzendracht. Tussen de huizen bevinden zich allerlei winkeltjes, nergens grote supermarkten. Ik heb wat groenten nodig en besluit een stop te maken in het dorp. Mijn auto parkeer ik schots en scheef, zo dicht mogelijk bij de winkel. Een gewoonte die ik me sinds ik in Israël woon, heb aangeleerd. Ik kan de ingang niet gelijk vinden, totdat een man die binnen staat mij seint dat ik om het pand heen moet lopen.
Terug in de tijd
Als ik de niet al te grote winkel binnenloop, voelt het alsof ik terug stap in de tijd. De groenten ligt her en der en nergens uitgestald. Niet in nette schappen, maar op kistjes en in manden en ook zomaar op de vloer. Ik schuifel wat rond als ik me plotseling realiseer dat ik de enige vrouw ben te midden van zo’n twintig mannen die staan te graaien in al het gezonds. Het is muisstil, niemand zegt een woord.
Ik verzamel de producten van mijn boodschappenlijstje. Het is zoeken. Na een minuut of twintig heb ik alles en loop naar de toonbank. Daar is het op zijn Nederlands gezegd ‘een heerlijk zootje’. Een aantal mannen probeert voor te dringen, waardoor niemand geholpen wordt. Het blijft stil. Ik besluit aan het spel mee te doen en loop langs alle wachtende mannen, om vervolgens vooraan te komen staan. Tot mijn verbazing is er geen enkel protest. De prijzen van de groenten die ik heb uitgezocht, worden aangeslagen op een wat rammelig uitziende kassa.
Als ik mijn zak met heerlijk ruikende munt en peterselie overhandig, kijkt de man achter de kassa me aan en zegt in het Ivriet: ‘Neem maar mee, die krijg je van me cadeau.’ Het zijn de eerste woorden die ik hoor sinds ik de winkel heb betreden. Ze klinken als muziek in mijn oren.
Wie zijn de Druzen?
Druzen vormen een minderheidsgroepering in Israël. Ze dienen in het Israëlische leger, mannen en vrouwen zijn gelijk, hun religie is geheim: praten over hun religie doen Druzen zelden. Dat komt omdat ze zich altijd moesten verdedigen tegen vervolging door moslims en christenen die hen als ongelovigen beschouwden. Traditionele Druzenvrouwen hebben altijd hun hoofd bedekt met een transparante, losse, witte sluier (een ‘Mandiel’), ook thuis, want G’d is overal. Het geloof heeft iets mysterieus. Alleen mannen en vrouwen die de geheime code van het geloof hebben, behoren tot de zogenaamde religieuze raad, Ajaweed, en kunnen het gebedshuis, de Hilwe, bezoeken. Daar wordt gebeden en gestudeerd. De Ajaweed houdt er een sobere levensstijl op na en is wars van alles wat met materialisme te maken heeft. De gebedshuizen zijn bescheiden en er zijn geen grote gebouwen zoals kerken en moskeeën. De mannelijke Ajaweed herken je aan een snor, een kaalgeschoren hoofd en donkere kleding; ze dragen een witte tulband. Echte ingewijden in het geloof zijn herkenbaar aan hun rode hoofddeksel. Ook vrouwen worden aangemoedigd tot de Ajaweed toe te treden. Bekeerlingen worden niet geaccepteerd en er wordt niet aan zending gedaan. Roken, alcohol en het eten van varkensvlees is verboden. De traditie van de Druzen gaat ervan uit dat bij het ontstaan van de leer een ieder die Druus wilde worden hiervoor heeft getekend. Die papieren bevinden zich op een geheime plek. Druzen geloven in reïncarnatie en de ziel is eeuwig. Volgens die denkwijze leven de ondertekenaars van toen nog steeds, alleen in andere lichamen.