Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Waarom Christenen voor Israël projecten in Judea en Samaria steunt

Door Christenen voor Israël - 

21 maart 2025

F220717NS37 (1)

Uitzicht op de Tempelberg in de Oude Stad van Jeruzalem, vanaf de Olijfberg. | Foto: Nati Shohat, Flash90

Al meer dan twintig jaar steunt Christenen voor Israël humanitaire projecten in Judea en Samaria. Wat doen we daar, en waarom steunt Christenen voor Israël dit?

Wat doen we?

Stichting Christenen voor Israël ondersteunt al meer dan twintig jaar projecten in Judea en Samaria, ook de Westelijke Jordaanoever genoemd. De projecten die wij daar ondersteunen bevinden zich allemaal in de zogenaamde C-gebieden, onder Israëlisch bestuur. Onder de Oslo-akkoorden (een bindend verdrag dat in de jaren ‘90 gesloten is tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit) is het staand recht dat dit C-gebied bewoond en beheerd wordt door Israël.

Het grootste deel van onze giften wordt bestemd voor de organisatie CFOIC (Christian friends of Israeli communities). Via CFOIC ondersteunen wij projecten, variërend van speelplaatsen, een tehuis voor meisjes in de knel, ziekenhuisapparatuur, een dagopvang voor kinderen met een verstandelijke beperking en voedselhulp voor arme gezinnen. De hulpverlening die wij geven aan de Joodse bewoners van Judea en Samaria bedraagt jaarlijks 3 procent van alle donaties van Christenen voor Israël.

Christenen voor Israël geeft ook steun aan mensen in A-gebied (dit gebied valt onder beheer van de Palestijnse Autoriteit). Het gaat om voedselpakketten voor Palestijnse gezinnen en om zomerkampen voor Palestijnse kinderen. De hulpverlening die wij geven aan Palestijnen bedraagt eveneens 3 procent van de donaties.

Na het Hamas-bloedbad van 7 oktober 2023 richtte Christenen voor Israël een noodfonds op. Vanuit dit noodfonds heeft Christenen voor Israël drie Joodse organisaties in Judea en Samaria geholpen met noodsteun. De bewoners maakten zich zorgen dat ook in Judea en Samaria het terrorisme tegen Joden zou oplaaien. Christenen voor Israël heeft toen 43.000 euro vanuit het noodfonds bestemd voor noodpakketten, brandblussers, veiligheidsvesten en een camerasysteem. De giften die we geven zijn altijd geoormerkt en onze partners rapporteren terug hoe ze het geld hebben besteed.

In dit artikel kunt u lezen hoe wij onze projecten monitoren en verantwoorden.

Waarom zijn er  Joodse bewoners in Judea en Samaria?

Er is sinds de oprichting van de staat Israël veel gebeurd met het gebied. De Arabieren wilden in 1948 het zogenaamde verdelingsplan niet aanvaarden omdat zij een Joodse staat niet wilden accepteren. Het gebied werd in de daaropvolgende oorlog bezet door Jordanië. Die bezetting werd alleen erkend door Groot-Brittannië en Pakistan, en duurde tot 1967. Alle Joden werden uit het gebied verdreven, hoewel in bijvoorbeeld in Hebron en Jeruzalem al eeuwen Joden gewoond hadden.

Toen in 1967 opnieuw tal van Arabische staten Israël aanvielen om het van de kaart te vegen, veroverde Israël het gebied. Sinds die tijd zijn Joden naar dit gebied teruggekeerd. De Joodse staat was verschillende malen bereid om de landstreek Judea en Samaria grotendeels op te geven in ruil voor vrede, maar dat werd steeds geweigerd.

Judea en Samaria in de Bijbel

Als je de Bijbel leest, merk je dat het hele Beloofde Land ‘Gods erfdeel’ genoemd wordt. In feite is het land niet eens van het volk Israël (Leviticus 25:23). Israël kan er daarom volgens de Bijbel niet mee doen wat het wil. Het wordt aan Gods volk gegeven om er te wonen, in de nabijheid van God, en Hem daar te eren. De Bijbel beschrijft het als Gods woonplaats op aarde, het centrum van de wereld, waar ooit Gods Koninkrijk zal komen en de tempel een gebedshuis zal zijn voor alle naties.

De Joodse overlevering zegt dat het de plek is van het paradijs. Daar vinden we verschillende toespelingen op in de Bijbel. Zo spreekt Jesaja 51 over ‘het land dat verwoest was en weer zal worden als de hof van Eden’ (Jesaja 51:4). God noemt het de ‘navel van de aarde’ (Ezechiël 38:12).

Jeruzalem in de Bijbel

Als er gesproken wordt over de Palestijnse gebieden hebben veel christenen niet door dat daar ook de Oude Stad van Jeruzalem bij gerekend wordt. De Bijbel beschrijft dat daar Jesaja en Jeremia spraken, dat Gods huis daar op aarde was, op de Tempelberg. Dat de Olijfberg zich daar bevindt, waar de Messias was en komen zal. Dat Jezus daar werd gekruisigd en opstond uit de dood, en dat de Heilige Geest daar werd uitgestort. De Bijbel voorzegt dat daar Gods Koninkrijk komt en het hemelse Jeruzalem daar op aarde neerdaalt. Er is geen plaats die zo heilig en belangrijk is in de Bijbel.

Steun aan de inwoners van Judea en Samaria

We geloven dat Joden er mogen wonen, vanuit de Bijbel en vanuit historische redenen. Maar ook op basis van andere argumenten geloven we dat Israël het recht heeft om daar te zijn. Lees daarvoor dit artikel.

Zowel vanuit de Bijbel, vanuit de geschiedenis als vanuit het verlangen van Joden zelf vinden we het bijzonder dat er in Judea en Samaria (weer) Joden wonen. Velen van hen doen dit vanuit de overtuiging dat juist dit het land is waar Abraham, Izaäk en Jakob verbleven. Ook daar willen we Joden steunen, om er veilig te zijn en het land op te bouwen.

Dat gaat niet ten koste van de Palestijnse bewoners. De Palestijnen die we steunen in Bethlehem willen ook in vrede leven. Dat is ook waar wij voor staan en waar velen naar verlangen. Het gebied is betwist, maar in de Bijbel staat dat er vrede zal komen voor het Joodse volk en de bijwoners, die zullen erven met de stammen van Israël (Ezechiël 47:21).

Favicon CVI

De auteur

Christenen voor Israël

Doneren
Abonneren
Agenda