Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Joodse wereld

Terug naar overzicht

Waarom de Thora niet in Israël werd gegeven

Door Rabbijn mr. drs. R. Evers - 

1 april 2025

Waarom de Thora niet in Israël werd gegeven

Foto: Canva Pro

We lazen onlangs over de Tien Geboden en de Thora, die de Israëlieten bij de berg Sinaï kregen (Ex. 20). Iedereen vraagt zich af waarom het Joodse volk de Thora en de Tien Geboden niet in Israël ontving. Elk ander volk heeft zijn grondwet binnen het eigen territorium ontwikkeld. Waarom ontstond de Joodse grondwet ergens ver weg in een verlaten en dorre woestijn?

Universele achtergrond

Onze Wijzen hebben hier lang over nagedacht. In de achtergrondverklaringen op de Thora (Bijbel), die ongeveer 1600 jaar geleden opgeschreven werden in de Midrasj-literatuur, worden twee redenen vermeld. De eerste verklaring waarom de Thora in een onherbergzaam niemandsland werd geopenbaard, is omdat de Thora aan niemand specifiek toebehoort. Als de Thora in Israël zou zijn gegeven, hadden de Joden wellicht het exclusieve eigendomsrecht op de Thora geclaimd. De Thora werd ver weg van de menselijke beschaving gegeven om duidelijk te maken dat het geen menselijk product is, direct van G’d komt en niemand exclusief toebehoort. De Thora is universeel en voor de hele mensheid bestemd.

G’d wilde ruzie voorkomen

Bovendien, zou G’d de Tien geboden of de Thora ergens in Israël hebben gegeven dan zou dat in het gebied van een van de twaalf stammen moeten plaatsvinden. Dat zou kunnen leiden tot ruzie en jaloezie tussen de stammen. Iedereen zou het voorrecht claimen dat G’d zijn gebied waardig zou vinden om zich daar te openbaren. Dit is volgens de Midrasj de tweede reden waarom G’d op de berg Sinaï verscheen aan het verzamelde volk.

Thora is overal geldig

Rabbi Osher Weis (Jeruzalem) geeft nog een derde uitleg. Als de Thora in Israël gegeven zou zijn, zouden veel mensen denken dat de Thora alleen in Israël geldig is. Als dit gebeurd zou zijn, zou er na bijna 2000 jaar diaspora en verdrijving uit het heilige land niet veel meer over geweest zijn van het Jodendom. Daarom gaf G’d de Thora niet in Israël. Om duidelijk te maken dat wij overal, waar wij ook zijn, de Thora meenemen als ons 'verplaatsbare vaderland' (Heinrich Heine).

Boven tijd en plaats verheven

De Maharal van Praag (16e eeuw) oppert een heel andere reden. De woestijn is leeg. De Thora is als werk van het Opperwezen boven plaats en tijd verheven. In de woestijn gelden heel andere dimensies dan de normale tijds- en plaats indeling in de bewoonde wereld. Om dit ‘oneindige’ aspect van de Thora te benadrukken gaf G’d de Thora in een niemandsland.

Rabbi Sjimsjon D. Pincus uit Bnee Berak (20e eeuw) vergelijkt het gebeuren op de Sinaï met een soort huwelijk. De Israëlieten hebben zich voor eeuwig met G’d verbonden en G’d heeft hierin toegestemd. Een Joods huwelijk wordt in zeer veel kringen juist buiten, weg van het huis en onder de sterrenhemel, gesloten. Onze innige en blijvende aanhankelijkheid aan het Opperwezen krijgt hierdoor meer gewicht en betekenis.

Nog steeds actueel

Al deze redenen vormen nog steeds de basis van het Jodendom en geven ons bevlogenheid, geestdrift en enthousiasme. En daar gaat het om, hoe moeilijk de tijden op dit moment ook mogen zijn in Israël. Hieruit putten wij inspiratie. Het Joodse volk gaat door, tot de Messiaanse tijden voor iedereen aanbreken.

Rabbijn-mr.-drs.-R.-Evers_avatar-90x90 (1)

De auteur

Rabbijn mr. drs. R. Evers

Rabbijn R. Evers was opperrabbijn in Dusseldorf. Hij maakte in de zomer van 2021 met zijn vrouw alija naar Israël. 

Doneren
Abonneren
Agenda