Wanneer de wereld over Jeruzalem zingt – en het niet weet
Door Tal Hartuv -
7 december 2022
Sociale media is een raar iets. Het kent geen grenzen aan wie en wat er trending zou moeten zijn. Je kunt gerust zeggen dat niemand had kunnen voorspellen dat een koor van orthodox-Joodse tienerjongens met zwarte keppeltjes en verouderde zijden hemden de aandacht zou trekken van de westerse populaire cultuur, die snel verandert en steeds antisemitischer wordt. En dat allemaal tijdens de Joodse Tien Dagen van Ontzag.
Even verbazingwekkend is het lied ‘Yerushalayim’. Het is gezongen door het Miami Boys Choir in zwaar Asjkenazisch Hebreeuws. Wat zelfs voor sommige Israëli's moeilijk te begrijpen is (laat staan voor niet-Joden). Daarnaast werd het vijftien jaar geleden opgenomen. De miljoenen mensen die de clip gedeeld hebben, begrijpen meestal geen Hebreeuws en hebben weinig relatie of vertrouwdheid met de Joodse cultuur.
Het in 1977 opgerichte Miami Boys Choir heeft altijd de aandacht getrokken van de orthodox-Joodse wereld. De leden komen en gaan naarmate ze ouder worden en laten een spoor na van singles, albums en concerten voor de Joodse gemeenschap, meestal verspreid over de hele Verenigde Staten.
Toen Chananya Begun, een van de voormalige leden van het koor, voorstelde om een Miami Boys Choir Tik Tok-account te openen omdat “wie weet wat er kan gebeuren”, had zelfs hij geen idee hoe viraal het zou gaan. Niet alleen zijn er meer dan 10 miljoen views op Tik Tok, maar ook op andere social media platforms heeft Yerushalayim miljoenen views verzameld. Daarbij zijn er honderden niet-Joden die hun eigen versies van het lied uitvoeren dat niets anders is dan een citaat uit het Boek der Psalmen (125:2).
Het onverwachte verlate succes van deze inmiddels bijna middelbare jongens is niet alleen een gespreksonderwerp op sociale media, maar ook in heel Israël. Mysterieus genoeg is geen enkele culturele of sociale commentator in Israël erin geslaagd de vinger te leggen op het ‘waarom’ achter het succes. Maar op de een of andere manier maakt dat het nog aantrekkelijker.
Nu het antisemitisme overal ter wereld, en vooral in Amerika, hoogtij viert, heeft dit alles iets heerlijks voor het Joodse volk. De mensen die hun eigen sociale media gebruiken om de Joden te haten en Israël te beschimpen, zijn nu dezelfde mensen die enthousiast maar onwetend de bekrachtiging van Gods beloften aan Zijn volk Israël bezingen.