Het is niet zo zwart-wit als je denkt...
Welke kleding draagt een Israëli? Een beetje een aparte vraag misschien. Ondertussen denk ik dat veel lezers niet verlegen zitten om een antwoord. Een Joodse Israëli draagt een zwart pak, een witte blouse en een grote zwarte hoed. Immers, dat is het beeld dat in onder andere de media tot ons komt.
De menselijke geest heeft vaak behoefte aan duidelijkheid. Iets is goed of fout, zwart of wit. Een dergelijke rigide houding is efficiënt. We hoeven aan iets of iemand weinig woorden ‘vuil te maken’. Ondertussen voedt het clichés en doodt het de nuance.
Dat geldt ook voor de vraag ‘Welke kleding draagt een Israëli?’. Een Joodse vriendin tikte mij ooit terecht op de vingers. ‘Waarom’, zo vroeg zij, ‘plaatsen jullie op je website altijd foto’s van ultraorthodoxe Joden? Als ik iets over Nederlandse christenen schrijf, plaats ik toch ook niet een foto van een dame in Staphorster klederdracht op weg naar de kerk?’
U begrijpt, sinds die opmerking kan ik niet zomaar meer een willekeurige foto bij een artikel plaatsen en ben ik naarstig op zoek naar foto’s die recht doen aan de veelkleurigheid van het Jodendom. Immers, zeker als het gaat om mensen moeten we voorzichtig zijn met clichés.
Nieuwe schoenen
Ondertussen bracht een gesprekje met de schoenmaker mij toch weer aan het twijfelen. Mijn zoon had nieuwe schoenen nodig. Zijn vorige schoeisel was tot op de draad versleten. Weggooien was er echter niet bij. De schoenen liepen zo lekker dat hij er maar geen afstand van kon doen (en dan te bedenken dat het al tweedehandsjes waren…)
Het krijgen van nieuwe schoenen is voor een kind meestal een feest. In dit geval lag het echter gecompliceerd. Immers, nieuwe schoenen betekende dat zoonlief afscheid zou moeten nemen van zijn favoriete oude schoeisel. En dat liet hij niet zomaar gebeuren. Zijn voorwaarde: ‘Ik wil wel nieuwe schoenen als het maar hetzelfde model is.’
Normaal gesproken weiger ik om met kinderen te onderhandelen over dingen die gewoon moeten. In dit geval ging ik echter schoorvoetend akkoord. Vooral ook omdat de voorgestelde deal niet te veel gevraagd was. In Israël struikel je namelijk over de gewenste schoenen – niet letterlijk uiteraard.
Blundstones
Tijdens het kopen van de schoenen raakte ik aan de praat met de verkoper. Hij wist me te vertellen dat mijn zoon bepaald niet de enige is die hecht aan het bewuste model schoen. Vorig jaar waren er, zo beweerde de verkoper, in Israël maar liefst 5 miljoen exemplaren van verkocht. Mocht iedere koper één paar schoenen hebben gekocht, dan betekent dat dat omgerekend meer dan de helft van de 9 miljoen Israëli vorig jaar een dergelijke schoen heeft gekocht.
Ik twijfel sterk of ik de schoenverkoper op zijn bruine ogen kan geloven, feit is wel dat mijn zoon bepaald niet de enige Israëli is die op Blundstones loopt – want over die schoenen gaat het. Wie weleens in Israël is geweest, zal ze herkennen. Het betreft de leren enkellaarsjes; instappers zonder verdere poeha.
In Nederland ben ik ze nog niet veel tegengekomen. Daarvoor zijn de schoenen misschien net iets te grof en te onmodieus. Het schijnt dat ze oorspronkelijk ook bedoeld zijn voor agrariërs en bouwvakkers. Een Israëli heeft daar echter geen boodschap aan. Waarom zou je een kledingstuk niet dragen als het lekker zit en ook nog eens lang meegaat?
Ook mijn winterschoenen zijn versleten. In de schoenenwinkel moest ik er daarom ook aan geloven. Het was wel even wennen toen ik een setje Blundstones aantrok. De schoenen zijn grof, groot en inderdaad bepaald niet modieus. Het enthousiasme van miljoenen Israëli trok me echter over de streep. Ook ik loop sinds kort op Blundstones.
Ik begon deze column met een vraag: Welke kleding draagt een Israëli? Inderdaad, slechts een minderheid draagt een zwart pak, een witte blouse en een grote zwarte hoed. Voor de meerderheid geldt echter wél dat ze Blundstones hebben, of ooit hebben gehad. Nu wachten op het moment dat de schoenen ook in Nederland trendy worden.