Na een lezing over wijnen in Frankrijk herinnerde ik mij wat wij de laatste Shabbat lazen in de synagoge dienst. Het ging over het gedeelte in Numeri 20:5, waar de Israëlieten in de woestijn klagen omdat zij de wijnstokken missen. En toen ik terugkeek in Deut. 8:8, las ik over de belofte van de Almachtige aan het volk: “een land van tarwe en gerst, van wijnstokken, vijgenbomen en granaatappelbomen. Een land van olijven en honing.”. Toen realiseerde ik mij wat voor een belangrijke rol de druiven en wijn gespeeld hebben in Bijbelse tijden.
Alleen al In het Oude Testament wordt wijn 144 maal genoemd beginnend met het verhaal van Noach in Gen. 9:21, maar ook werd er gedronken door Abram bij zijn ontmoeting, zo te zien in Jeruzalem, met Malchizedek koning van Salem. Gen.14:18. Ook werd wijn gebruikt als offer voor de Almachtige zoals geboden wordt in Lev. 23: 13. Niet iedereen mocht wijn drinken, zoals bij voorbeeld de moeder van Simson en later ook Simson zelf, Richt. 13:4. En geen wijn was ook een teken van treur zoals we lezen in Jer. 48:33. Maar als er wel wijn was is dat een teken van vreugde en rijkdom die ons geschonken is, zie Ps.104:14-15, of Amos 9:14. En uiteraard wordt de wijn veel geprezen het Hooglied.
In het Nieuwe Testament wordt de wijn zelfs meer dan 200 keer genoemd, waarvan misschien de meest belangrijkste gebeurtenis is die we lezen in Joh.2; Het veranderen van water in wijn tijdens de bruiloft te Kana. In de Romeinse tijd was wijn drinken heel belangrijk omdat water niet altijd drinkbaar was en daarom gemengd werd met wijn. Dus zonder de vrucht van de wijnstok… ging het niet.
Archeologische opgravingen hebben al heel vroeg wijnpersen en wijnopslagplaatsen in grotten ontdekt in het hoger gelegen gedeelte van de Negev woestijn, die dateren van de 3e eeuw voor de jaartelling tot de 7e eeuw na de jaartelling. Men vond het vroeger vreemd dat er een wijncultuur was in dit warme gebied, terwijl er zo te zien niet meer dan 20000 mensen in dit uitgestrekte gebied woonden. Vandaag weten we dat het klimaat minder warm was, dat de aarde meer vruchtbaarder was en dat er meer water in voorraad was door de Nabatese watersystemen te gebruiken.
Ook denkt men dat er toen druivensoorten waren, die wel pasten bij dit klimaat. Dat was de reden dat al in de jaren 60 een wijnsoort met de naam van de Nabatese stad; Avdat, geproduceerd werd. Vandaag zijn er hele gebieden in de hogere Negev van af Mashabe Sade op weg nr.40 tot aan Mitspe Ramon waar wijngaarden zijn en zeker 10 plaatsen waar wijn gemaakt wordt. Aan sommige van deze plaatsen kan men ook een bezoek brengen en zelf de wijn proeven.
En wie niet helemaal naar de Negev woestijn in Israel wil gaan kan de uitstekende Israëlische wijnen kopen in het Israel centrum in Nijkerk…